Värmlands Konstförenings stipendiater 2023

Vi säger stort GRATTIS till Värmlands Konstförenings stipendiater 2023. Värmlands Konstförening är vår vänförening och två av stipendierna går endast till våra medlemmar.

Klippt från Värmlands Konstförenings hemsida:

Helene Karlsson, Arvika, och Thomas Christenson, Karlstad, är 2023 års Thor Fagerkvist-stipendiater. Resestipendiet går till Karin Lööf, Karlstad, och ungdomsstipendiet till Karlstadsbördiga Malin Uhlén, Stockholm. De hyllades vid föreningens årsmöte 22 mars.

25 000 kronor var får Fagerkviststipendiaterna ”för betydande konstnärlig gärning”. De två andra stipendierna, som är sökbara, ger de utvalda 10 000 kronor vardera. Stipendiaterna har också en garanterad plats i årets höstsalong.

Motiveringarna

Helene Karlsson
Du är inte bara en skicklig konstnär, som behärskar och genom åren visat flera olika uttrycksätt: måleri, teckning, grafik, textilt grundade verk, mosaik … Du är också och kanske framför allt en människa som brinner för viktiga frågor, och som outtröttligt söker och finner vägar att lyfta fram dem i ljuset. Det kan handla om alla kvinnor som historieskrivningen missat: förmödrarna, som blivit såväl ”gatuteater” i din hemstad Arvika som ett inslag i Värmlands Museums basutställning, med vackra standar från din hand. Det har handlat om ingreppen i våra naturmiljöer, som du – och dina medsystrar i gruppen Otalt – uppmärksammat genom kvinnovandringar, också konstnärligt dokumenterade.

Sedan några år har abortfrågan upptagit dina tankar: du har varit konstnärligtansvarig för en sommarutställning i ämnet i Kvinnemuseet i Kongsvinger, och senast har över ett års forskning på hemmaplan resulterat i både grafiska bilder och en ”performativ dokusåpa”, som framförts i konstgruppen Kolonins lokaler. Du är alltså inte ensam i ditt arbete, Otalt och Kolonin är dina små feministiska universum – som du så klart varit med om att skapa. Men det är dig vi nu hyllar med ett synnerligen välförtjänt Thor Fagerkvist-stipendium!

Thomas Christenson
Dina material är olja, akryl och kol. Redan som liten hade du teckning som favoritsysselsättning, och hästarna som motiv kom tidigt till dig. Du har växt upp med hästar. 2003 sökte och fick du Värmlands konstförenings resestipendium för att besöka Spanska ridskolan i Wien med sina lipizzanerhästar. Du har också rest runt i USA för att uppleva vildhästar att fånga upp som motiv. Du har funnit bilden som ditt bästa uttrycksmedel i stället för orden, och har själv uttryckt att ”skapandet är som en oas för mig där jag kan andas ut för att få energi för att orka vardagen”. Att måla är med andra ord en nödvändighet för dig där du kan balansera mellan det sköra och kraftfulla.

Dina kolteckningar såväl som målningar utstrålar en intensitet som berör, linjerna är bestämda, slutgiltiga och målningarna kan vara täta med starka färger. En favoritfärg är pariserblått har du sagt någon gång, och också betonat att den färgen måste man handskas varsamt med! Du har varit en flitig utställare inte minst på Värmlands konstförenings höstsalonger där vi har kunnat följa dig. Det är en glädje för Värmlands konstförening att få tilldela dig 2023 års Thor Fagerkvist-stipendium. Sällan har det kommit i bättre händer!

Karin Lööf
Du har sedan du startade din keramikverkstad 1981 funnits med aktivt i många sammanhang kring konsthantverk och konst. Listan över utställningar är lång och likaså den över alla offentliga miljöer där du finns representerad, med allt från större utsmyckningar till ett varierande utbud av brukskeramik eller unika föremål.

De senaste tio åren har du också arbetat pedagogiskt inom ramen för Skapande skola. Efter det och efter år av pandemi behöver du åter inta yrkesrollen som keramiker, skriver du i din ansökan. Därför vill du resa! Vill man som keramiker hämta kraft, kunskap och inspiration är det till Japan man ska åka, förklarar du också. Så lämpligt då att du bjudits in till en utställning i Tokyo, och ska medverka vid vernissagen där i november. ”Att få visa sin alster i en annan kulturs verklighet är en ynnest”, konstaterar du – likaväl som att få ta del av japanernas estetiska helhetsupplevelse kring keramiken. Värmlands konstförening önskar dig med vårt resestipendium ett givande och inspirerande besök i Japan!

Malin Uhlén (Inte medlem i Värmlands Konstnärsförbund)
Du är född och uppvuxen i Karlstad, har tagit examen på det konstnärliga kandidatprogrammet i keramikkonst vid HDK Valand i Göteborg, och flyttade i höstas vidare till Stockholm och Konstfack för att utbilda dig på mastersnivå inom programmet Keramik och glas. Under din utbildning har du haft målet att utforska så många olika keramiska tekniker och material som möjligt. I din ansökan skriver du att dina största inspirationskällor är geologi, biologi och teknologi, med geologi som särskilt viktig faktor under ditt mastersprojekt. I arbetsprocessen skapar du förutsättningar för mindre kontroll; du vill ge utrymme för oväntade effekter. Du strävar alltså inte efter att kontrollera leran, utan snarare att samarbeta med den, förklarar du. En del av de spännande resultaten går att studera på ditt Instagramkonto.

Värmlands konstförenings ungdomsstipendium skulle göra det möjligt för dig att fortsätta experimentera och arbeta i större skala, skriver du. Vi hjälper gärna till med detta och ser fram emot att uppleva fler resultat!

OBS! Denna webbplats använder Cookies eller liknande teknik.

Om du inte ändrar webbläsarens inställningar, så godkänner du det. Läs mer

Jag förstår och Accepterar