Ulrika Skoog

Ateljébesök hos Ulrika Skog, Karlstad

På Zakrisdalområdet, 100 meter från kkv - konstnärernas kollektiv verkstad i värmland, ligger Ulrika Skogs ateljé.
under sommaren har ulrika renoverat ateljéns uterum som nu är en fin utställnings- och arbetsplats med fantastiskt ljus. 

När vi ses har en konstförening från Gullspång precis varit på besök. Gruppen på 37 personer tittade runt i ateljén och som även fick en rundvisning på KKV där Kristin Andreassen och Niki Merimaa visade kollektivets verkstad.
Att ta del av Ulrikas stengodsskulpturer och former tar dig med på en resa som innehåller både djupt allvar och lekfullhet.

Hon är nyfiken på olika material och kan mixa till exempel rostiga skrotdelar med stengodslera eller varför inte ’förvandla’ keramik till att se ut som brons eller gammalt järn.
Kunskapen att göra detta har hon bland annat fått från sin Hantverkstekniska utbildning i Ransäter och genom flera års experimenterande.
Som så många andra konstnärer med sina rötter i Värmland har hon också gått på Kyrkeruds folkhögskola.

Som ett exempel på vad Ulrika tillverkat i trä kan nämnas kakelugnar i full skala. Du kan inte elda en brasa i kakelugnen men väl levande ljus (godkänd av brandingenjör). Genom en vridplatta kommer du åt baksidan som bjuder på en rymlig förvaringsplats.
Med andra ord en perfekt stilfull möbel i ett hem utan kakelugn och med bristfällig förvaring.

Hur skulle du beskriva din konst?
- Den uttrycker känslor från svartaste natt till det mest ’hoppitossigaste’ som finns. Mina mer allvarliga skulpturer är en reaktion på samhället och omvärlden och handlar om människans mindre smickrande egenskaper. Brist på kärlek och empati.

Jag jobbar också med människans olika roller, med till exempel masker och höga hattar i stengodslera.
Hästen är en ständig ’huvudperson’ på kavaletten och den har följt mig i alla uttryck sedan barndomen.
Kanske beror det på att jag växte upp på landet i Årjäng och familjen har haft hästar sedan jag var liten.
Hästen uttrycker så mycket, styrka, tillit men är även ett fantastiskt vackert djur. Jag arbetar ofta med formtagning och utifrån formen kan jag göra flera versioner från samma utgångspunkt.

Ofta och gärna arbetar jag med vedeldat och raku, där det råa godset får ta plats.

Just nu varvats arbetet i ateljén med slöjdlärarjobbet på Kronoparksskolan, en skola där också den konstnärliga processen får ta plats. I dagarna har Årjängskommun för tredje året i rad köpt in en hästskulptur till kommunens Näringslivspris.
I somras deltog Ulrika på en Konstfestival på Läsö, Danmark, hon ställde ut i Östra flygeln på Alsters herrgård, Karlstad, medverkade på en Skördefest - Konstnatt på Öland.

Nästa sommar väntar en utställning på Galleri Naturnära i Torsby.
Vad som händer innan dess får vi se, det pågår en ständig kreativ process.

27 september 2017
Text och foto Annika Eriksdotter

Ulrika 5
Ulrika 6
Ulrika 7
Ulrika 8

OBS! Denna webbplats använder Cookies eller liknande teknik.

Om du inte ändrar webbläsarens inställningar, så godkänner du det. Läs mer

Jag förstår och Accepterar