logga 80 avlang 1

Måleri - Akvarell, Kol, Grafik

Beskrivning och kontaktuppgifter

Under de senaste 18 åren har jag mest arbetat med andras konst. Med tiden växte en längtan. Växte sig allt större och starkare. En längtan efter måleriet. En längtan efter att få uttrycka sig. Och från och med i år kan jag fullt ut ägna mig åt mitt konstnärskap. Och det är jag själv som bestämmer när och hur.

Jag hade ett rum också. Ett rum som var mitt och bara skulle vara ateljé. I detta rum prövade jag först att ta vid där jag slutade sist. Men där hittade jag inget. Plockade fram mina akvarellfärger. Dem hade jag inte använt på åratal. Jag började en undersökning, utan krav. Så småningom gav jag mig själv något att förhålla mig till. Några linjer inom en rektangel på ett papper. Och där inne började jag pröva mig fram. Utforska färgerna, pigmenten och deras inre kvalitéer, i lager, tunna eller tjocka, på varandra eller bredvid. Med stora och små penslar, billiga eller dyra. Med mycket vatten eller lite. Med olika slags papper.

Tankarna gick tillbaka till när jag gick på Gerlesborgsskolan i Stockholm på 80-talet. Hur vi fick arbeta med färglaborationer. Det var fantastiskt! Som exempel; att blanda Koboltblått, Rå Umbra och Titanvitt. Upptäcka att det fanns en oändlig mängd uttryck och nyanser gömt i dessa färgtuber. Och det fanns så många färger att undersöka! Så många möjligheter! Det var som en förälskelse.


Och nu var känslan den samma, 35 år senare.

Efter ett par månader började det hända intressanta saker. Målningarna började utvecklade sig på oväntade sätt. Som om handen som höll i penseln agerade på egen hand. Utan att först fråga min hjärna om lov.

Och tidigare har jag nog tänkt lite för mycket. Det har ibland, inte alltid, hämmat mig.
Nu känner jag mig mycket friare. Och jag tror att akvarellmåleriet är en av anledningarna till den känslan.
Karlstad 23.09.23

Johan Magnusson

Engholmsgatan 16 A
652 21 Karlstad

Detaljer

Teknik
Måleri, Grafik

foto

OBS! Denna webbplats använder Cookies eller liknande teknik.

Om du inte ändrar webbläsarens inställningar, så godkänner du det. Läs mer

Jag förstår och Accepterar