Närbilder Höstsalongen 2019

Närbild

 

Här kommer några av verken på Höstsalongen 2019 att presenteras av respektive konstnär. Vill du som deltagande konstnär presentera ditt verk, kontakta Annika Eriksdotter: annikaeriksdotter@me.com

Närbild Lena Irvall

Verk nr 98

Matdags, tempera


Detta är en målning från våren, när snön har smält. 
Jag försöker mata en sorgsen svan. Målad i tempera, i olika övermålningar.

 

Verk nr 97

I villakvarteren, tempera

Konstnär: Lena Irvall, Göteborg


Denna målning med björkar och hus är från
villaområdet Kroppkärr i Karlstad där jag växte upp. Den är målad i tempera.
Den har flera övermålningar, därav det drömska och något hotfulla stämningen.

Närbild Cecilia Stigevik


Verk nr 204

Ansikte, I, 30x30 cm Akryl

Konstnär: Cecilia Stigevik, Karlstad


Porträttet föreställer Greta Thunberg. Delvis kan jag identifiera mig med hennes klimatångest. Som 16-åring stod jag utanför Konsum i Torsby med en insamlingsbössa för Torsby miljövårdsgrupp. Då gällde det bland annat att få stopp på hormoslyr-besprutningen. I samband med det blev jag av en man i chefsposition anklagad för att vara manipulerad. Han tyckte jag var för ung för att kunna ta ställning. Något liknande har också Greta erfarit. Jag lämnade även in ett förslag som handlade om kalkning av sjöar för att minska försurningen. Några år senare när jag bodde i Göteborg deltog jag i tre olika arbetsgrupper i Folkkampanjen mot kärnkraft. Att utveckla och använda solenergin var och är min önskan. Folkomröstningens valresultat var dock för mig mycket nedslående. Jag vet inte om jag känner mig så mycket mer hoppfull idag när miljöproblemen är gigantiska, men i och med Greta, Friday´s for future och forskningen finns det i alla fall en förhoppning om en förändring. Människans skapande kraft kan göra skillnad.

 

 

Verk nr 205

Ansikte, II, 30x30 cm, Akryl
Konstnär: Cecilia Stigevi

Porträttet föreställer Bob Dylan.

Bob Dylan sjunger The times they are a-changin´. Det är min förhoppning att förändringen går mot att återupprätta Moder Jord, vårt hem, i kärlekens tecken.

Bob Dylan är också en musiker som jag följt sedan tonåren. Första konserten var 1978 i Scandinavium i Göteborg. Det har hitintills blivit fem konserter och den senaste var i somras i Karlstad. Det var starkt berörande upplevelser. Jag lyssnar gärna på hans musik i ateljén.

 

Närbild Vivianne Geijer

Vivianne Geijer 1

Verk nr. 78

Svensk Riksdrots, bemålad terrakotta, podium och sockel

Konstnär: Vivianne Geijer, Lund
”Detta skulpturporträtt har aldrig tidigare varit utställt och denna gången är alltså den första.
Min porträttskulptur av Olof Palme formade jag under två varma sommarmånader 1986.
Ateljén låg i en källarlokal på Kyrkogatan, belägen mitt i Lund med sina i tre separata rum och oregelbundna vitkalkade gångar. Här på denna plats låg Nicolaus kloster på 1100-talet berättar historien, mittemot Lunds domkyrka.
Den tragiska och skrämmande händelsen av vår tids stadsman
på Sveagatan, förde med sig en stor landssorg i hela Sverige.
I flera veckor var jag på väg till posten med ett bidrag till Palmefonden, men
det kändes otillräckligt. Jag bestämde mig istället för att skapa ett stiliserat och förenklat porträtt som framhävde hans karaktärsdrag. Jag tror att han själv skulle ha föredragit ett porträtt som är giltigt för den tid vi lever i.
De hade inte med Olof Palme som politiker att göra, utan mer som människa.
Han var en starkt tänkande och kännande person. Han kastade sig ut i den
tidens problem. Han hade kraft, vitalitet och var oerhört orädd.
När Olof Palme 1968 gick med i Vietnam-demonstrationer visade han sin oräddhet. Han var inte skrämd av att förlora sitt sociala anseende. Hans engagemang för invandrare var också ett fint exempel.
Han var känd över hela världen för sitt fredsarbete.
Det blev en inre önskan att få skapa något och förverkliga en bild av honom som ingen annan hade föreslagit och inte heller hade beställt.
Det är med stor glädje jag för första gången visar upp ett arbete som gav mig ett sådant djupt engagemang.
I år 2019 plockade jag fram terrakottaskulpturen från sin undanställda plats i ateljén för att bemåla verket och skapa en ny och mer levande upplevelse.”

Vivianne Geijer

Närbild Maria Melin

Verk nr. 152

Lonley Planet, installation

Konstnär: Maria Melin, Kristinehamn


”Lonely Planet är en installation där jag funderat på vilken världsbild människor kan ha. När det blir väldigt Sverigecentriskt och hur det skulle se ut ”på riktigt”. Jag tycker själv att det är en helt bisarr tanke att vi ska stå ensamma här i Sverige utan kontakt och utbyte med andra länder och människor. Byrån har jag valt för känslan av det svenska folkhemmet, även för att få fram det invanda – en jordglob på en byrå – och sen att det ser helt annorlunda ut. 

Namnet valde jag efter guideboksserien Lonely Planet, om man tänker sej hur det skulle bli att åka ut och resa i denna världen. ”

Maria Melin

Närbild Karin Fast Aronsson

Verk nr. 61

Rostbildning, akryl

Konstnär: Karin Fast Aronsson, Karlstad


”Målningen ’Rostbildning’ har nog inget särskilt budskap. Det roströda tilltalar mig, helt enkelt. Mina målningar växer oftast fram under arbetets gång. Liksom rost som kan bildas på saker och ting där både färg och form förändras över tid. Men med förutsättningar som ljus, temperatur, osv... uppstår en glödande röd ton i rosten och det gamla ordspråket ”Gammal kärlek rostar aldrig” känns plötsligt aktuell och rätt. Passionen för färgerna växer sig starkare med åren. Det är fint det. Så kanske ”Rostbildning”  har ett budskap ändå.”

Karin Fast Aronsson