Närbild Cecilia Stigevik


Verk nr 204

Ansikte, I, 30x30 cm Akryl

Konstnär: Cecilia Stigevik, Karlstad


Porträttet föreställer Greta Thunberg. Delvis kan jag identifiera mig med hennes klimatångest. Som 16-åring stod jag utanför Konsum i Torsby med en insamlingsbössa för Torsby miljövårdsgrupp. Då gällde det bland annat att få stopp på hormoslyr-besprutningen. I samband med det blev jag av en man i chefsposition anklagad för att vara manipulerad. Han tyckte jag var för ung för att kunna ta ställning. Något liknande har också Greta erfarit. Jag lämnade även in ett förslag som handlade om kalkning av sjöar för att minska försurningen. Några år senare när jag bodde i Göteborg deltog jag i tre olika arbetsgrupper i Folkkampanjen mot kärnkraft. Att utveckla och använda solenergin var och är min önskan. Folkomröstningens valresultat var dock för mig mycket nedslående. Jag vet inte om jag känner mig så mycket mer hoppfull idag när miljöproblemen är gigantiska, men i och med Greta, Friday´s for future och forskningen finns det i alla fall en förhoppning om en förändring. Människans skapande kraft kan göra skillnad.

 

 

Verk nr 205

Ansikte, II, 30x30 cm, Akryl
Konstnär: Cecilia Stigevi

Porträttet föreställer Bob Dylan.

Bob Dylan sjunger The times they are a-changin´. Det är min förhoppning att förändringen går mot att återupprätta Moder Jord, vårt hem, i kärlekens tecken.

Bob Dylan är också en musiker som jag följt sedan tonåren. Första konserten var 1978 i Scandinavium i Göteborg. Det har hitintills blivit fem konserter och den senaste var i somras i Karlstad. Det var starkt berörande upplevelser. Jag lyssnar gärna på hans musik i ateljén.