Vivianne Geijer 1Vivianne Geijer detalj

Verk nr. 78

Svensk Riksdrots, bemålad terrakotta, podium och sockel

Konstnär: Vivianne Geijer, Lund

”Detta skulpturporträtt har aldrig tidigare varit utställt och denna gången är alltså den första. 

Min porträttskulptur av Olof Palme formade jag under två varma sommarmånader 1986.

Ateljén låg i en källarlokal på Kyrkogatan, belägen mitt i Lund med sina i tre separata rum och oregelbundna vitkalkade gångar. Här på denna plats låg Nicolaus kloster på 1100-talet berättar historien, mittemot Lunds domkyrka.

Den tragiska och skrämmande händelsen av vår tids stadsman på Sveagatan, förde med sig en stor landssorg i hela Sverige. 

I flera veckor var jag på väg till posten med ett bidrag till Palmefonden, men det kändes otillräckligt. Jag bestämde mig istället för att skapa ett stiliserat och förenklat porträtt som framhävde hans karaktärsdrag. Jag tror att han själv skulle ha föredragit ett porträtt som är giltigt för den tid vi lever i.

De hade inte med Olof Palme som politiker att göra, utan mer som människa. Han var en starkt tänkande och kännande person. Han kastade sig ut i den tidens problem. Han hade kraft, vitalitet och var oerhört orädd. 

När Olof Palme 1968 gick med i Vietnam-demonstrationer visade han sin oräddhet. Han var inte skrämd av att förlora sitt sociala anseende. Hans engagemang för invandrare var också ett fint exempel. Han var känd över hela världen för sitt fredsarbete. Det blev en inre önskan att få skapa något och förverkliga en bild av honom som ingen annan hade föreslagit och inte heller hade beställt. 

Det är med stor glädje jag för första gången visar upp ett arbete som gav mig ett sådant djupt engagemang.

I år 2019 plockade jag fram terrakottaskulpturen från sin undanställda plats i ateljén för att bemåla verket och skapa en ny och mer levande upplevelse.”

Vivianne Geijer