Thomas Christensson

Ateljébesök hos Thomas Christenson, Karlstad 

Ute på Örsholmen, närmare bestämt på Östanvindsgatan 17 i Karlstad har Thomas sin ateljé. Innanför dörren med nummer 1 på kommer du in i ett rum som andas kreativitet. Thomas expressiva målningar utgår ofta från något konkret, hästar, fåglar och växter. I taket hänger en mås och i fönstret står en stor Monstera, båda är viktiga inspirationskällor. En stor ”pågående” målning visar en häst som är skapad utifrån minnen från flera olika hästar. Hästen är omsluten av Monsterablad, en växt som också kallas Adams revben efter bladens form.
I början på 1990 talet gick Thomas på Kyrkeruds folkhögskola och sedan på Gerleborgsskolan. Han kommer ihåg sin första utställning hos Staffan Jofjell i Ransäter sedan dess har det blivit många utställningar. 2015 ställde han ut på Sandgrund Lars Lerin, hösten 2017 medverkade han i TV programmet ”Lerins lärlingar" som gästlärare. ”Det var nervöst innan men jag fick bra kontakt med deltagarna så de blev avslappnat och givande”.

Hur skulle du beskriva din konst?
”Det viktigaste jag vill få fram är rörelse men också det vackra. Jag använder mig ofta av hästen som motiv, den uttrycker både styrka och skörhet.” På ett staffli står ett självporträtt i kol. Thomas berättar att han såg sin spegelbild i fönstret ut mot korridoren, ”de starka skuggorna gjorde att jag upptäckte något nytt i mitt ansikte, vem är den där människan egentligen” och han började teckna. ”När man sitter i ateljén kan man känna sig lite avskärmad från yttervärlden. Jag sitter i min skaparvärld och tankarna går…”.

Just nu arbetar Thomas inför en kommande separatutställning på Galleri Bergman i Karlstad. Fram till januari 2019 ska han skapa cirka 25 nya målningar och teckningar. Parallellt pågår också tankarna inför en eventuell utställning på Tjolöholmsslott. Utgångspunkten där är en resa som Thomas och hans syster tillika fotograf Jenny Christenson gjorde i augusti 2017. De reste till USA, Arizona, där träffade de volontärer som tog dem med ut i en sagolik natur med vilda mustanger. En dröm såklart för Thomas som verkligen tycker om hästar och det vackra.

2 maj 2018
Annika Eriksdotter
Text och foto

 

AteljebesokTChristensonAEriksdotter
Färger
Häst
Hästar
Målridetalj
Måleri
Självporträtt

OBS! Denna webbplats använder Cookies eller liknande teknik.

Om du inte ändrar webbläsarens inställningar, så godkänner du det. Läs mer

Jag förstår och Accepterar